Rudens pradžia ir daržovės aliejuje

Ruduo Slėnyje prasideda ne tada, kai nukrenta pirmi geltoni lapeliai. Ir ne tada, kai atsisveikindamos ratus suka gervės. Ir ne kai upėje pradeda šokinėti lašišos. Ir ne kai vaikai išeina į mokyklą. Rūkai, obuoliai, voratinkliai ir pirmi dūmai iš kamino irgi nedaug prie to prisideda. Ruduo prasideda tada, kai į rūsį nukeliauja pirmi konservų stiklainiai Read More

Degustacijos

Penktadieniais ir šeštadieniais galite užsisakyti pietus-degustaciją mūsų sodyboje Slėnyje. Pietums gausite sriubą, antrą patiekalą, užkandžius, desertą ir gėrimus – pagamintus pagal pačius senoviškiausius lietuviškus receptus arba sukurtus sodybos virtuvėje. Visi pietų produktai sezoniniai, iš mūsų ir aplinkinių ūkių, pagardinti laukiniais skoniais, mūsų surinktais ar sugautais pievose, miškuose ir upėse, daugelis rauginti, marinuoti, džiovinti, ilgai brandinti Read More

Viena diena Slėnyje

Atsikėlus iš ryto reikia palesinti vištas vištidėje. Ir viščiukus svečių miegamajame. Ir kačiukus bernų miegamajame (ten ir taip bardakas amžinasis, vienas kitas kakutis nieko nepablogins). Bernai pavalgys patys. Tada reikia nuvažiuoti į parduotuvę arbūzo ir tualetinio popieriaus. Važiuoti galima į kairę arba į dešinę, maždaug 10 – 15 km… Pasirinkimas priklauso nuo to, pro kurį Read More

Koldūnų poezija

Miltai, kiaušiniai, aliejus, šiek tiek druskos ir stirniena iš praėjusio medžioklės sezono… Žolelės ir svogūnai iš daržo… Vakar miške surinkti baravykai… Daug monotoniško rankų darbo – o tada 10 minučių ir visi darbo rezultatai išnyksta kaip garai iš katilo… Lieka tik neplautų indų krūva… Atrodytų kas čia tokio – paprasčiausi kasdieniniai, naminiai, rankų darbo koldūnai, Read More

Sūriai

Šį pavasarį pradėjau mokytis gaminti fermentinius sūrius su natūralia laukine mikroflora. Sūrių receptų neduosiu, nes pati tik eksperimentuoju, tačiau galiu pasidalinti patirtimi apie sūrių brandinimą ant kerpių ir samanų. Aišku, šis pasiūlymas netinka profesionaliems sūrininkams, turintiems brandinimui atskirus kambarius ar didelius šaldytuvus. Tai daugiau tiems, kas žaidžia sūrininkystę savo mažose virtuvėse ir kamuojasi norėdami palaikyti Read More

Pavasarinis kokteilis iš medžių

Ankstų pavasarį, kol dar nesužaliuoja žalumynai ir visiškai nėra žiedų, visur vyrauja stebuklinga pilkšvai gelsva peržiemojusios žolės spalva. Pavasarinė saulė visur žaidžia su šešėliais. Tada daugiausiai džiaugsmo, skonio ir spalvų gyvenimui suteikia medžiai. Juk medžių sula – tai pats pirmasis metų šviežias maistas. Pirmieji pradeda varvėti klevai, iš paskos uosialapiai klevai ir beržai. Ypač gerai Read More

Duonos raugas

Daugelis save gerbiančių žmonių kepa duoną namuose. Labai save gerbiantys duoną kepa su raugu. Lengvai išprotėję turi kelių rūšių raugus, su jais kalbasi ir duoda vardus. Dar sunkesnis atvejis, kai tą raugą pradeda naudoti ne tik duonai kepti… Bet iš tiesų senovėje, duonos raugas buvo labai naudingas dalykas, galėjęs atstoti ne tik mieles, bet ir Read More

Kasdienybė

Sekmadienio vakaras, vaikai žiūri spaidermeną, vyras vonioje su pataisų kempine trinasi nugarą, aš pjaustau čagas ir geriu medžių žievių ir šakų kombučią, virtuvėje vis dar varva fermentinis sūris po sūrių gaminimo pamokos… Šaldytuve – džiovinti ožiukų skrandeliai, laukiantys dienos, kai jiems teks virsti fermentu sūriams… Kita diena – aš karpau šakas ir lupu žieves, vyras Read More

Rytas miške

Rytas miške… Pro medžius kartais prasiskverbia saulės spinduliai (netikėtai prisiminiau, kaip prieš porą dienų dvylikametis manęs paklausė – o ką reiškia žodis „įspisti“, vos susilaikiau…)… Kalvotame pušyne nuostabi, beveik apvali užpelkėjusi pieva su dideliais žolių kupstais ir tarp jų išsimėčiusiais šviežiais briedžių ar elnių kakučiais. Pakilęs vėjas vis atneša žvėries kvapą… Nudžiūvusios eglaitės ir išlaužyti Read More