Gale daržo skolininkas kas tik prieina kiekvienam užmoka…

Tekstas paruoštas su Rimvydu Laužiku Mažai yra Lietuvos gamtoje tokių didingų ir taip nuvertintų augalų, kaip varnalėšos. Net pavadinimas kažkoks paniekinantis, sumažinantis – varnos lėšos… Na, kokios jau ten tos varnos lėšos gali būti? Iš tiesų, pats augalas yra vienas didžiausių, derlingiausių ir naudingiausių valgomų ir gydančių laukinių augalų mūsų gamtoje. Valgomos jo šaknys, lapkočiai, Read More

Kava visuomet su cikorija verdama…

Tekstas paruoštas drauge su Rimvydu Laužiku Šis nuostabus, pakelėse mėlynai žydintis augalas žinomas beveik visiems. Bet ne visi žino, kad jis yra valgomas. Ir ne tik valgomas – iš jo šaknų gaminama populiarioji cikorijos kava, kurios galima rasti visose parduotuvėse ir, kad tokios kavos galime ir patys pasigaminti. Bet apie viską – iš eilės. Cikorijos Read More

Rauginimo pamokos…

Rauginimas į mano gyvenima atėjo prieš gerus 10 metų. Atėjo kartu su pirmais užraugtais kopūstais, duonos raugu, jogurtu ir pasiliko. Ir pasiliko ne virtuvės, o paties gyvenimo dalimi. Keista, bet tai teisybė. Per rauginimą pasaulį pradėjau matyti kaip mažų mažytėlaičių padarėlių valdomą visumą. Juk ir mokslininkai jau senokai sutinka, kad žmogus ne vienas organizmas, o Read More

52 savaitės. Pirmoji rudeniškoji.

Pirma rudens savaitė… Dar niekada nemačiau, kad taip greitai prasidėtų naujas sezonas. Jau mėnesį, o gal ir kiek ilgiau gyvenome rudens priešsezonyje, tokiame nei rudens, nei vasaros laike. Kai ir šilta, iš šalta, spalvos blykšta, bet vis nesikeičia, o dabar viskas apsivertė per vieną dieną. Iš kur žinau, kad atėjo ruduo? Man tai pranešė gervės. Read More

Aukšta kaip bažnyčia, žalia kaip žolė, maža kaip pelė…

Tekstas paruoštas kartu su Rimvydu Laužiku Lietuvos gamtoje yra gausybė laukinių sodų. Jų yra visur – pamiškėse, viduryje miškų, paupiuose, palei kiekvieną kaimą ar net miestuose. Laukiniuose soduose auga obelys, kriaušės, slyvos, gudobelės, putinai, šermukšniai, lazdyno riešutai, kadagio uogos ir kiti maistą gyvūnams ir žmonėms auginantys medžiai. Praėjusį kartą pasakojome apie obelis, kitas dažnas laukinių Read More

Obuolius reikia skint neprinokusius

Tekstas paruoštas su Rimvydu Laužiku Obuoliai yra kiekvienam mūsų pažįstami vaisiai, o obelys – įprasti medžiai mūsų soduose. Daugelis žmonių galėtų paminėti ne vieną receptą, kuriame obuoliai yra pagrindinis ingredientas. Tad, atrodo, kad šia tema jau viskas parašyta. Bet, palikime mums įprastus kultūrinius obuolius nuošalyje, nes mūsų tekstų tema – laukiniai valgomi augalai. O šio Read More

Priešsezoniai

Atsibudau ankstų tamsų rytą, kai pirmą kartą reikėjo įsijungti šviesą, norint surasti kavinuką ir kavamalę… Virtuvė kvepia marinatais ir rauginiais, toks savotiškas saldžiarūgštbezdalis kvapas, reiškiantis, kad prasideda ruduo… Bet kojos vis dar basos, rankos vis dar plikos, kaliošai dar neatkeliavo į namus. Ir nežinai, kaip tai pavadinti – vasaros pabaiga, ar rudens pradžia… Ir tada Read More

Virtuvės “poteriai”

Ech, tas gyvenimas yra toks įdomus ir taip greitai keičiasi… Gal net kiek per greitai, nespėji net mirktelėti, pavasarį pakeičia ruduo, žiemą – vasara. Ir taip vis ratu, ratu, ratu… Vaikai auga, durnėja, tėvai sensta, piktėja, o aš bandau sustabdyti laiką… Stabdau laiką… taip, tikrai, būtent tą ir darau kiekvieną dieną. Kartais pasiseka geriau, lengviau, Read More

Agrastų “umeboši” su raudonais šiso (perilių) lapais

Umeboši, tiesą pasakius, yra sūdytos japoniškos slyvos. Ir net ne slyvos, o tam tikra specifinė abrikosų rūšis – ume. Bet pats receptas labai įdomus. Ir aš nebūčiau aš, jei nesurasčiau kuo pakeisti nesamą ingerdientą. Iš tiesų man labiausiai patinka lįsti į visiškai kitokias tradicijas ir skonius turinčias virtuves ir bandyti atrasti vietinius tradicijų ir produktų Read More

Apynių rek turiete….

Tekstas paruoštas su Rimvydu Laužiku Dažnas mūsų, vaikščiodamas, vaikščiodamas paupiais ar paežerėmis, esame pastebėję „lietuvišką lianą“ – apynius. Dažnam pirmoji kylanti asociacija yra su alumi. Taip, apyniai yra alaus ir midaus ingredientas. Bet taip buvo ne visada. Mokslininkų teigiama, kad apynių naudojimas alui – ne toks jau senas reiškinys. Jam apie 1000 metų. Ankstesniais laikais Read More

1 2 3 9