Copyright Samanotas 2019
Ruduo Slėnyje prasideda ne tada, kai nukrenta pirmi geltoni lapeliai. Ir ne tada, kai atsisveikindamos ratus suka gervės. Ir ne kai upėje pradeda šokinėti lašišos. Ir ne kai vaikai išeina į mokyklą. Rūkai, obuoliai, voratinkliai ir pirmi dūmai iš kamino irgi nedaug prie to prisideda. Ruduo prasideda tada, kai į rūsį nukeliauja pirmi konservų stiklainiai žiemai. Nes pradėjus nešti atsargas į rūsį, prasideda žiemos valgiaraščio planavimas. O tai reiškia, kad šaltasis sezonas jau įkėlė koją į namus. Žiema pirma prasideda mano galvoje ir tik tada nusileidžia snaigėmis ant žemės… Ir visai nesvarbu, kad lauke plius 30, namai pilni garų, virstančių iš katilų, nuo kurių rasoja visi langai, atmosferą kaitina grybus džiovinanti džiovyklė, namiškiai kliūna už ant grindų besivoliojančių cukinijų ir pomidorų krepšių, mano galvoje jau siaučia pūgos, kūrenasi krosnis ir kunkuliuoja troškiniai su konservuotais pomidorais… Nors visai gali būti, kad prie tos sumaišties galvoje prisideda ir ištisą mėnesį virtuvėje garinamas actas… Mano kraujyje vis dar gyva ta senovės moteris, kuri turėjo užauginti, surinkti ir išsaugoti maistą šeimai. Ji atėjo iš neatmenamų laikų, per visas mano šeimos moteris, kurias tik prisimenu – prosenelę, babą, močiutę, mamą, tetas. Per visas, kurios turėjo savo mėgiamus konservus: džiovintus erškėčius, užėmusius pusę žaislinės močiutės trobelės. Babos pamėgtus mėsos konservus prabangioje sovietinėje sekcijoje ir besivytinančią nugarinę virš lango trečiame aukšte Vilniaus viduryje, marinuotus daržovių asorti mamos rūsyje priemiestyje ar džiūstančius prie krosnies grybus tetos troboje. Ir labai tikiuosi, kad ši moteris per mane pasieks ir tą moterį, kuri dar tik auga mano dukroje… Štai čia yra pirmasis šiemetinis konservuotų daržovių stiklainis (tiesa, prieš tai buvo bobausiai, braškės ir avietės…). Džiovintos cukinijos, pomidorai ir baklažanai su laukinių morkų sėklomis aliejuje, pagal senus gerus itališkus receptus. Taip galima konservuoti bet kokias daržoves ir grybus. Daržovės supjaustomos gabaliukais, gerai pasūdomos ir palaikomos, kol druska ištraukia skystį. Tada nuplaunamos po šaltu vandeniu ir trumpai apverdamos acte, kad neužsiveistų botulizmo bakterija. Apvirtas daržoves džioviname elektrinėje džiovyklėje arba orkaitėje, bet ne iki traškumo, kad būtų lengvai įkandamos. Tada sudedame į stiklainius su žolelėmis, pipirais ir kitais prieskoniais ir užpilame aliejumi. Palaikome 2 savaites ir galima ragauti – su vytintomis mėsomis ir sūriais prie vyno, ant picų ir sumuštinių ar tiesiog šakute iš stiklainio.
Leave a Reply