Copyright Samanotas 2019
Sakoma, kad visi reikalingi žmogui dalykai ateina pas jį reikiamu metu. Šiemetinė besniegė pilka žiema atnešė į namus visiškai neįprastą knygą – apie indišką daržovių konservavimo meną. Knyga vadinasi “Usha’s pickle digest”, joje yra 1000 tradicinių indiško “picklinimo” receptų. Kur daug prieskonių, aštrumo, įvairių aliejų, saldumo ir rūgštumo. Ir naujų rauginimo idėjų. Viena iš jų – daržovių rauginimas raugintame piene. Indijoje tai gali būti vietinis rūgpienis arba jogurtas (knygoje rašoma „curd“, o kadangi patys anglai nedaug turi rauginto pieno produktų, tai sunku suprasti apie ką kalbama, neparagavus vietinio produkto vietoje).
Jei namuose auginate kefyro grybą, tai turbūt esate susidūrę su problema, kaip tą kefyrą kasdien sunaudoti. Aišku, kepate kefyrinius blynus, darote visokiausius kokteilius ar sūrelius, salotų užpilus ar padažus. Dar vienas būdas sunaudoti kefyro perteklių – tai daržovių rauginimas kefyre. Daržovės supjaustomos ir užpilamos kefyro ir prieskonių mišiniu ir paliekamos raugintis. Indiškoje knygoje rašoma, kad taip paruoštas daržoves galima laikyti kelis mėnesius šaldytuve. O ką iš to gauname? Visas gerąsias bakterijas ir mieles esančias kefyre, kitokias raugintas daržoves ir patį kefyrą papildytą daržovių vitaminais ir mineralais.
Tokiam raugimui reikia supjaustytų įvairių daržovių (nuotraukoje matote morkas, bet gali būti kalafiorai, svogūnai, kopūstai, burokai, ropės ar įvairūs mišiniai), kefyro tiek, kad apsemtų daržoves, kelių skiltelių česnako, šaukštelio ar poros čilių miltelių, po žiupsnį kalendrų ir kmynų sėklų. Galite dėti ir kitokių prieskonių – imbiero, ciberžolės, pipirų, įvairių žolelių. Ir dar reikia druskos, kaip įprastam daržovių rauginimo sūrymui (t. y. 1 l kefyro 30 gr druskos). Daržoves sudedame į stiklainį. Kefyrą sublenderiuojame su visais prieskoniais ir druska ir užpilame ant daržovių. Daržoves paslegiame, kad neiškiltų į paviršių ir paliekame vėsioje vietoje porai dienų.
Ragauti galima jau po dienos, bet geriau truputį palaukti. Daržovės lieka traškios, kaip ir raugintos įprastai, bet švelnesnio skonio. Ir iš karto su aštriu padažu.
Įdomu, ar vakarykščius lietuviškus šaltibarščius, pagamintus su rūgpieniu, irgi galima laikyti daržovių rauginimu piene?…
Leave a Reply