Copyright Samanotas 2019
Jei raugiate girą, alų, vyną, midų ar net kombučia, gerai žinote, kas nutinka per ilgai palaikius šiuos gėrimus kambario temperatūroje… Jie staiga pasidaro pernelyg rūgštūs ir jūs juos išpilate. Nebent esate tarp to nedaugelio, kurie namie gamina savo actus. Tas nedaugelis visai nenusivilia, kai kažkas nepavyksta, perrūgsta ir tiesiog kaupia namie actų kolekcijas. Čia kaip tas pasakymas: „Jei gyvenimas davė jums rūgščių citrinų – pasidarykit limonadą“. Iš acto irgi išeina puikus limonadas.
Kaip namie pasigaminti actą?
Tai yra pats paprasčiausias ir lengviausias dalykas. Viskas ko jums reikia, tai acto pagrindo, stiklainio, marlės ir laiko. Na, kartais praverčia ir acto mamulė. Acto pagrindas yra bet koks skystis, kuriame vyko mielinis rūgimas ir kurio niekas nesustabdė chemikalais. Kiekviename mielių suraugintame gėrime atsiranda alkoholis. Kuo daugiau buvo cukraus pačioje pradžioje, tuo daugiau alkoholio pasigamins. Ir kuo daugiau alkoholio – tuo stipresnis, rūgštesnis bus actas, bent jau tikėtina kad taip bus. Gaminat namų sąlygomis, niekad nežinai, kas iš tikrųjų gausis. Actą pasigaminsite iš gero vyno (be sulfitų), gyvo alaus, tikro midaus, įvairiausių girų, specialiai užraugtų vaisių ir uogų likučių ar žolelių, bet kokių saldžių sulčių.
Jei turite alų, vyną, midų, sidrą, girą ar surūgusias sultis, supilkite jas į stiklainį ir palikite kelias dienas šiltoje vietoje, kad baigtųsi aktyvus rūgimas. Žmonių kalba sakant – kol baigs burbuliuoti. Stiklainį iš karto aprišame tankiu audeklu, jei turit marliuką, tai perlenkite kelis kartus, nes vaisinės muselės ir visi kiti dūzgikai labai mėgsta actą. Kai jau nustos burbuliuoti, stiklainį padėkite kur nors tamsioje ir vėsioje vietoje, kur galėtų netrukdomas pastovėti bent 2 mėnesius, o dar geriau ir visus 3. Tuo metu stiklainio nereikia judinti. Laikymui tinka visų spintelių užkampiai, kur retai lendame, ar net visa tuščia, sunkiai pasiekiama ir neišnaudojama vieta ant spintos. Na žinot, tai ta vieta, kur visus metus dulka verbos iš Kaziuko mugės… Po 2 3 mėnesių beliks nusikelti stiklainį ir pradėti naudoti savo nuosavą actą.
Jei norite pasigaminti uogų ar žolelių acto, tai reikės kiek daugiau padirbėti. Tokiam actui labai tinka visi vaisių, daržovių likučiai, uogų išspaudos – viskas kas lieka po uogienių virimo, pyragų kepimo ar mažų vaikų valgymo: vaisų žievelės, vyšnių ar slyvų kauliukai, graužtukai, moliūgų luobai ar net burokėlių lupenos. Taip pat ir įvairios vaistažolės ar prieskoninės žolelės. Viską sudedame į stiklainį ir užpilame pasaldytu vandeniu. Saldumas priklauso nuo to, ar labai saldžius vaisius užpylinėjate, bet maždaug 100 gr cukraus 1 l vandens. Stiklainį aprišate ir paliekate šiltoje vietoje kol pradės rūgti. Nepamirškit kasdien pamaišyti, kad neužpultų pelėsis. Jei per 3 – 5 dienas rūgimas neprasidėjo, taip būna, bet labai retai, reikės padėti. Įdėkit šaukštą medaus, truputį alaus ar kepimo mielių (labai nedaug), arba šaukštą aktyvaus duonos raugo. Laikykit šiltoje vietoje nuolat pamaišydami, kol pradės putoti. Kai jau stiklainis normaliai burbuliuos, palaikykite dieną ar dvi ir nukoškite per tankų marlių visus tirščius. Skystį apriškite tankiu audeklu ir dėkite prie tų pačių verbų ar į spintelę už makaronų. Dabar jau actas gaminsis savarankiškai.
Yra dar vienas dalykas, padedantis arba tiesiog užtikrinantis gerą acto gamybą. Tai taip vadinamos „acto mamulės“. Acto mamulė yra celiuliozinė plėvelė, kuria užsidengia acetobakterijos nuo aplinkos kol dirba savo darbą. Ši plėvelė ant stiklainių su actu labai dažnai atsiranda savaime. Bet jei jau atsirado – neišmeskite, o įdėkite kai kitą kartą darysite actą, tai pagreitins procesą ir užtikrins, kad skystis tikrai pavirstų actu. Plėvelė pajudinus stiklainį nugrimzta į dugną ir ant paviršiaus formuojasi nauja. Jei dažnai judinsite stiklainius, vietoje acto turėsite acto motulių kapines. Naujam actui pradėti labiausiai tinka viršutinė plėvelė. O kartais užtenka ir kelių šaukštų jau išrūgusio acto. Stiklainį su actu ir mamule irgi dedame 2-3 mėnesiams ant spintos. Mamulių galima ir nusipirkti, rasite pačių įvairiausių – baltam ir raudonam vynui, alui, sidrui.
Tokie gyvi actai yra naudingesni sveikatai nei visos neaišku kiek vežiotos ir nežinia kuo purkštos citrinos. Juos galima naudoti bet kur – pilti ant salotų, rūgštinti sriubas ir troškinius, juose marinuoti mėsą, žuvį, vaisius ir daržoves, sumaišius su cukrumi gauname labai skanius sirupus vasaros gėrimams, gaminti gydomuosius antpilus. Galų gale valyti namus. Jei jums nepatinka, kad ant acto vis užsideda plėvelė, galite supilti į stiklainius ir pasterizuoti verdančio vandens vonelėje. Bet gal geriau išlaikyti visas naudingąsias savybes ir prieš naudojant perkošti per tankų sietelį. Perkošti labai rekomenduoju, nes kartais ta plėvelė ant paviršiaus nesusidaro, susidaro tokia medūza – skaidrus darinys skystyje. Ir labai nemalonu, kai pilant actą medūza šlepteli į salotų dubenį…
Leave a Reply