Copyright Samanotas 2019
Ne, voveraitės negeria likerio. O gal ir geria, velnias jas žino. Na, nebuvau jų namuose, nemačiau podėliuko, mes tik lauke susitikusios pora žodžių persimetame… Šitas likeris yra pagamintas iš grybų – voveraičių, arba mūsiškai – lepeškų. Arba marceliškai – virviriuškų.Skonis – netikėtas. Šiaip pati gal ir negerčiau, bet svečius nustebinti galima. O ir akims labai gerai, ir vidinėms kirmėlėms nepatinka. Todėl verta pažaisti ir paburti virtuvėje. Beje, pagal šį aprašymą galima gaminti ir kitokius likerius, iš vaisių, žolelių, uogų.
Iš pradžių einame į mišką ir susirenkame virviriuškas lepeškas. Didžiąsias pasiliekame antpilui, o mažąsias nuvalome, nupjaustome kotukus ir sudedame į puodą. Kitame puode išverdame sirupą (geriausiai tinka 1:1 sirupas, t.y. 1 dalis cukraus ir 1 dalis vandens). Verdame kol visas cukrus ištirps ir verdantį supilame ant grybų. Sirupo turi būti tiek, kad apsemtų visas voveraites. Viską paverdame 15 minučių, išjungiame ugnį, puodą sandariai uždarome ir paliekame per naktį. Iš ryto vėl užverdame ir nukošiame sirupą. Sirupas keliauja sandariai uždarytame butelyje į šaldytuvą, o sirupinės voveraitės – į nekarštą orkaitę ar elektrinę džiovyklą. Tokios išdžiuvusios voveraitės – labai skanūs ir netikėti cukatai, kuriais galima puošti tortus, keksiukus ar tiesiog sugraužti kaip saldainius. Juk voveraitė – tikras gydomasis grybas, vadinasi ir jų saldainiai sveiki. Na, bent jau taip reklamose sakoma…
Antpilui skirtas voveraites sudedame į stiklainį ir užpilame stipriu alkoholiu. Geriausiai tam tinka vietinis geros kokybės samagonas, bet tai kur jo dabar gauti?… Kartais galima rasti kiek stipresnių degtinių ar spiritų parduotuvėje ar vaistinėse – juk kuo stipresnis alkoholis, tuo daugiau naudingų medžiagų ištraukia iš grybų. Vėliau tą stiprumą atskisime sirupu. O jei jau nerandate stipraus, tiks ir įprasta 40 laipsnių degtinė – aš vis dar susidroviu ją pirkdama parduotuvėje, nors man jau virš 40 metų… Na, bet kažkaip taip ir neišmokau gerti šio gėrimo, net audringoje jaunystėje, kai viskas tikdavo… Bet ne apie tai. Voveraites užpilame degtine, stikalinį užsukame ir paliekame bent savaitei, kasdien papurtydami, kad nepradėtų gesti iškilę į paviršių grybai. Po 1 – 2 savaičių nukošiame antpilą, girtas voveraites išmetame į kompostą sliekų džiaugsmui. Antpilą ir sirupą sumaišome lygiomis dalimis arba pagal skonį bei pageidaujamą stiprumą, supilame į sandarų butelį ir dedame į kokią tamsią spintelę 2 mėnesiams brandintis. Pradėję dabar, kaip tik turėsite gėrimo žiemos šventėms ar dovanoms.
Leave a Reply