Copyright Samanotas 2019
Garstyčių stiklainis yra kiekviename šaldytuve. Kiekviename. Nebent jau pabaigėte vieną stiklainuką ir nespėjote nusipirkti naujo. Nes tai – būtinas maisto roduktas, tinkantis su bet kuo ir bet kada. O ar kada nors esate darę savo garstyčias iš grūdelių?Garstyčių grūdeliai mano virtuvėje yra visada po ranka. Nes aš juos mėgstu, jie man skanūs ir gražūs – na ar nepuošia virtuvės kelių spalvų rutuliukai stiklainiuose? Ir labai tinka troškiniams, sriuboms, šaltienoms, marinatams ir ypač rauginiams. Vienu žodžiu, be jų neapsieina joks rimtesnis gaminimas. Ir, aišku, grūdelius labai lengva paversti garstyčiomis stiklainyje. Tam net recepto nereikia. Sunkiausias dalykas – rasti kur nusipirkti pačius garstyčių grūdelius. Įprastose parduotuvėse jų ne taip dažnai pasitaiko, bet prieskonių parduotuvėse tikrai rasite. Pačius grūdus reikia nuskalauti, užpilti vandeniu ar actu, pavirti kelias minutes arba tiesiog pamirkyti per naktį ir pertrinti su blenderiu, virtuviniu kombainu ar tiesiog grūstuvėje. Įdėkite druksos, žiupsnį cukraus ar medaus, jei virėte vandenyje, įpilkite šiek tiek acto. Viską dėkite pagal savo skonį. Tik nepamirškite, kad skaniausios jos bus pastovėjusios bent parą šaldytuve. Kai kurie tiesiog perka jau sumaltus garstyčių grūdelius ir juos paverda, bet man labiausiai patinka grūdėtos garstyčios, todėl miltelių nededu. Norite ne tokių grūdėtų – maišykite miltelius su grūdeliais. Norite skirtingų skonių – įdėkite spanguolių, krienų, žolelių, žaiskite su acto ir cukraus kiekiais, įpilkite šiek tiek aliejaus, kad būtų švelnesnės.
Aš pati esu tinginė – specialiai garstyčių net neruošiu. Tiesiog raugindama agrukus, kopūstus, grybus ir kitas daržoves visada įmetu bent saują garstyčių grūdelių. Garstyčios rauginiui suteikia traškumo, skystis būna skaidresnis, kopūstai su garstyčiomis visada balti, ir aišku, tas jų aitrumas yra nepakartojamas… O tada, kai suvalgome visą stiklainį, ant dugno lieka pats gėris – garstyčių grūdeliai, čili pipirų dribsniai, kalendros, krapų sėklos, česnako griežinėliai ir rauginimo skystis. Visą tai tiesiog pertrinu rankiniu blenderiu ir turiu pačias skaniausias pasaulyje raugintas garstyčias. Jei šiuo metu turite tik raugintų daržovių be garstyčių, pabandykite jas parauginti daržovių sūryme. Tiesiog užpilkite grūdelius sūrymu nuo raugintų kopūstų, agurkų ar kitų daržovių, palaikykite kambario temperatūroje 1 – 3 dienas ir tada pertrinkite. Tiek to garstyčių gaminimo ir tėra, o šaldytuve atsidurs dar vienas probiotinis papildas dabartinei pandemijai sušvelninti.
Leave a Reply