Copyright Samanotas 2019
Šiaip šis pyragas turėjo būti eilinis sekmadieninis pyragas, bet kažkaip netyčia tapo vakaro perliuku. Blizgantis kaip pirmasis sniegas, saldžiakartis nuo apelsinų žievelių bei spanguolių, purus ir ne per sausas nuo kefyro, geltonas kaip paskutinė lapkričio saulė eglyne nuo naminių kiaušinių bei speltos miltų. Ir ant jo yra daug “pyrago sausainio”. Pyrago sausainis – tai tas daiktas, kurį valgo Marcelė. Todėl dažnai, palikusi pyragą ar net šviežią duonos kepalą, atėjusi randu jį kaip po geros pelių puotos, nurengtą ir nukrapštytą iki nuogumo…
P.s. mūsų vis paprastėjančiame, ar gal kaip tik labai sudėtingėjančiame pasaulyje, visai pradeda išnykti pyrago sausainiai… Nyksta dėl to, kad mes vis dažniau naudojame kepimo popierių. Kuo daugiau kepu ir kuo priekabiau žiūriu į savo kepinius, tuo rečiau naudoju kepimo popierių… Nes kai skardą ištepi sviestu ar taukais, apibarstai džiuvesėliais, manų kruopomis ar rupiais speltos miltais, susidaro nuostabus karamelinis kraštukas – pyrago sausainis. Ir pats pyragas, galėdamas “kvėpuoti” kepimo metu, būna daug skanesnis, nei prilipęs prie popieriaus…
Receptas
3 kiaušiniai
½ stiklinės alyvuogių aliejaus
½ stiklinės naminio kefyro arba jogurto
1 stiklinė cukraus
1 apelsino sultys
Nutarkuotos nuo 2 apelsinų geltonos žievelės
2 a.š. sodos
2 stiklinės speltos miltų (arba 1 ½ stiklinės speltos ir ½ stiklinės paprastų kvietinių miltų)
pora saujų spanguolių ir cukraus apibarstymui
Kiaušinius, cukrų, aliejų, apelsinų sultis, žievelę, kefyrą ir sodą gerai išmaišome ir į masę supilame išsijotus miltus. Viską gerai išmaišome ir supilame į sviestu ar taukais išteptą ir džiuvėsiais pabarstytą pyrago kepimo formą. Ant viršaus suberiame spanguoles ir sočiai apibarstome cukrumi, kad susidarytų žibanti cukraus plutelė. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukiamas sausas.
Leave a Reply