Copyright Samanotas 2019
Pastaruoju metu vis užkliūnu už duonos, pavadinimu “sourdough”. Nors niekur pasaulyje tokios duonos rūšies daugiau nėra, taip vadinama tik kepinių rūšis iš natūralaus raugo tešlos, tačiau lietuviai, dėl neaiškių priežasčių pasigrobė tą jiems dažnai nesuprantamą anglišką žodį ir taip “pavadino” lengvą akytą šviesią duoną, kepamą apvaliu kepaliuku. Ir sako, kad mes, lietuviai, neturime tikrų pavadinimų ar kitokių duonų.
Tačiau tai nėra teisybė. Visų pirma reikia išsiaiškinti, ką vadiname žodžiu “duona” ir kas iš esmės tai yra. Įprastai lietuvių kalboje duona vadinamas ruginių miltų kepinys, keptas su raugu. Tai nereiškia, kad kitokių duonų nebuvo. Jei duona laikysime bet kokių miltų kepinį, valgytą su įvairiais priedais, tai pamatysime, kad tų duonų lietuvių virtuvėje buvo labai gausu ir jos turėjo atskirus pavadinimus. Pažvelgus į pasaulio virtuves, matome, kad yra labai daug kepinių, laikomų duonomis, bet net nepanašių į mūsiškę: lavašai, tortilijos, skandinavų knackebrod, papločiai, beigeliai ir visa kita, kas pakliūna būtent į duonos kategoriją. Mes kadaise turėjome ne tik ruginę duoną. Buvo įvairūs ragaišiai, kepaišiai, babkos, papločiai, blynai ar bandos. Juos kepdavo krosnyse iš įvairių miltų, su raugu, alaus, kepimo mielėmis arba be jų, dėdavo priedų ir patiekdavo su tam tikrais padažais, užkulais ar pieno produktais.
Labai norėčiau priminti lietuviams apie mūsų duonas bei jų rūšis. Tų rūšių užtektų atskirai kepyklai atidaryti. Todėl skelbiu konkursą “Lietuviškos duonos”, kuriame kviečiu visus dalyvauti. Yra išleista nemažai knygų apie tradicinę lietuvišką virtuvę, kur rasite pačių įvairiausių kepinių, panašių į duonas. Kepkite kepinius pagal juos – galima kažkiek ir paimprovizuoti, tradiciniai receptai ne visada pasiduoda šiuolaikinėms technologijoms ar produktams, tačiau improvizacijos turi būti minimaliai. Kepinį nufotografuojate, įdedate pavadinimą, aprašymą ir nuorodą iš kur paimtas receptas. Konkursui kepami kepiniai turi būti kepami iš miltų (ruginių, kvietinių, grikinių, miežinių, avižinių, žirninių ar dar kažkokių), gali būti su įvairiais priedais (morkomis, moliūgais, uogomis, bulvėmis). Ir nepamirškite – kugelis ir varškės apkepas, tai ne duona, o kokosų miltai – ne lietuviška.
Nuotraukas siųskite man asmenine žinute arba el. paštu ieva@slenyje.lt, aš sudėsiu į savo paskyrą ir balsuokite už jas. Prizas – mano knyga pasirinktinai. O jei jau labai gerą receptą atrasite – atiduosiu abi. Konkursas vyksta iki kito sekmadienio ryto (14 dienos), ryte paskelbsiu nugalėtoją.
Nagi, parodykime sau ir kitiems, kad mes esame be galo turtingi ir žinome kas iš tiesų yra “sourdough”!
Leave a Reply