Copyright Samanotas 2019
Tiems, kas mėgsta svogūnus, tai dar vienas būdas jais mėgautis, o tiems kas jų nemėgsta – gal bus kaip tik proga pamėgti. Aš pati esu dideliausia svogūnų mylėtoja, galinti kasdien pusryčiams suvalgyti juodos duonos riekę su sviestu ir svogūno griežinėliais pabarstytais druska. Atsiradus sūdytų svogūnų stiklainiui, ta riekė duonos tapo dar gardesnė, ir druskos jau nebereikia barstyti.
Kiekvieną vasarą, kai reikia iš lysvių nurinkti svogūnus, akis glosto didelės, gražios, įvairiaspalvės jų galvos, vėliau supinamos į kasas, kad džiugintų akį virtuvėje. Ir liūdintų, kiekvieną dieną vis labiau nutrušdamos, nes svogūnai mūsų namuose – kasdienybė. Bet visada lieka tų neūžaugų, kuriuos neaišku kur dėti. Suberi į dubenėlį virtuvėje, knebinėji, knebinėji ir lauki, kol ateis kasų metas. Šiemet tų neūžaugų turiu kalnus, dar nesusipažinau su visa įvairia mūsų ūkio žeme… Tačiau ir jie mane džiugina, nes turėsiu daug stiklainių su sūdytas svogūnais.
1 kg svogūnų
150 gr druskos (15 proc.)
1 stiklinė vandens
Pats svogūnų sūdymas yra pats paprasčiausias. Imame 1 kg mažų svogūniukų, juos nulupame, nupjauname šaknis, nuplauname, šiek tiek apdžioviname ir sudedame į stiklainį plačiu gurkliu arba į emaliuotą katiliuką. Tada atsisveriame 15 procentų druskos nuo svogūnų svorio (1 kg reikės 150 gr druskos) ir ją ištirpiname stiklinėje vandens. Sūrymą supilame ant svogūnų, jei visos druskos nepavyko ištirpdyti, tai ją supilame tiesiog ant paviršiaus. Svogūnus paslegiame. Nebijokite, kad visi svogūnai nebus apsemti, per kelias dienas jie išleis sultis ir sūrymo atsiras užtektinai. Karts nuo karto svogūnus apverskite, kad apatiniai atsidurtų viršuje ir tolygiai pasiskirstytų po sūrymą. Indą su sūdiniu laikome kambario temperatūroje apie 2 savaites, kad viskas gerai įsisūdytų, o vėliau nešame į vėsią vietą – šaldytuvą, rūsį ar vėsų sandėliuką.
Tokius sūdytus svogūnus galima iš karto dėti ant sumuštinių, picų, į salotas, mišraines, troškinius ar sriubas kaip druskos pakaitalą. Tada patiekalo papildomai nesūdykite ir nenaudokite kitų sūrių priedų. Taip pat juos galima kuo įvairiausiai paruošti – marinuoti, kepti, virti, tik tada prieš ruošiant reikia 4 – 5 valandas pamirkyti šaltame vandenyje, kad atsikratytume druskos pertekliaus.
Leave a Reply