Copyright Samanotas 2019
Stiklinė serbentų, beržų, klevų, liepų, obelų, vyšnių, slyvų pumpurų ir žiedpumpurių
druskos
Visas ankstyvo pavasario grožis ir jėga yra brinkstančiuose pumpuruose. Kai vaikštai miške ar sode ir matai ant medžių tuos mažyčius lašelio pavidalo spuogelius ant šakų, sunku įsivaizduoti, jog juose telpa visas ateinančios vasaros vešlumas, derlumas, pavėsis ir šlamesys, rudens spalvos, žiedai, vaisiai ir sėklos. Eidama mišku ir sveikindamasi su pažįstamais medžiais ir krūmais, paragauju jų pumpurų. Vėsus, šviežias, kiek karstelėjęs ir šiek tiek gleivingas skonis yra pirmasis pavasarinis kąsnelis iš gamtos. Smagu jį išsaugoti ilgam laikui.
Pumpurus renkame anksti pavasarį, kai jie išbrinksta ir net kai pradeda sprogti lapeliai. Geriausia rinkti nuo nugenėtų sodo šakų ar kirtimuose. Itin tinka vaismedžių pumpurai: vyšnios, slyvos, obelys ir kriaušės turi nemažus žiedpumpurius. Serbentų pumpurai yra nuostabaus skonio ir aromato. Liepų, klevų pumpurai dideli ir mėsingi. Ievų žiedpumpuriai turi migdolų skonį. Beržai ir alksniai suteikia kartumo. Eglių ir pušų pumpurai sakingi, jų nereikia padauginti, bet keletą įdėjus jausis nuostabus spygliuočių aromatas. Surinktus pumpurus perernkame, išrenkame ar išsijojame visas šiukšles. Į nedidelį stiklainį pilame sluoksnį druskos, ant jo – vieną sluoksnį pumpurų, vėl sluoksnį druskos ir taip sluoksniuojame kol baigsis pumpurai. Paskutinis sluoksnis turi būti druskos. Sūdinį paslegiame kitu mažesniu stiklainėliu, pripiltu vandens ir paliekame 2 savaitėms kambario temperatūroje, kartais pažiūrėdami, ar neiškilo į paviršių koks gabaliukas. Vėliau stiklainį užsukame ir laikome vėsioje tamsioje vietoje. Sūdyti pumpurai yra prieskoninis sūdinys ir valgomas taip pat kaip ir kaparėliai – barstome ant salotų, picų, sumuštinių, kepsnių.
Sumuštiniai su tepamu ožkos sūreliu ir sūdytais pumpurais
Kelios vakar keptos raugo duonos riekelės
Šviežio tepamo ožkų sūrio (geriausiai nesūdyto)
žiupsnelio sūdytų medžių pumpurų
žiupsnelio ką tik sumaltų juodųjų pipirų
sveisto kepinimui
Pumpurus nuskalaujame po šaltu vandeniu. Duonos riekes paskrudiname iš abiejų pusių keptuvėje ant sviesto, dar šiltas aptepame ožkų sūriu, ant jo išdėliojame sūdytus pumpurus ir apibarstome šviežiai maltais pipirais.
Leave a Reply