Copyright Samanotas 2019
½ kg laukinių ankstyvo pavasario žalumynų
100 gr druskos
30 gr papildomos druskos
Ankstyvo pavasario žalumynai yra tikra vitaminų bomba ir tiesiog būtina išsaugoti bent dalį jų tam metui, kai prireikia pastiprinti sveikatą. Sūdymas tam tinka geriausiai. Rauginant laukinius augalus kartais į rauginį įsimeta bekenksminga, bet nepageidaujama mikroflora, kuri suteikia… kaip čia pasakius… nemalonų kvapą ir skonį. Įtariu, kad čia bus mielės brettanomyces cerevisiae darbas. Pavasarį renkami jauni dilgėlių ūgliai – su 3 pakopomis lapelių, garšvų lapai su visu sultingu lapkočiu, kiaulpienės pjaunamos nuo šaknų su visais lapais ir pumpurais. Tinka ir daržo žalumynai sultingais kotais – garstyčios, mizuna, mibuna, jauni špinatai su nupjauta šaknimi, net salotos ar visi jauni ridikėliai su lapeliais ir šaknelėmis. Žalumynai perrenkami, nuskalaujami šaltame vandenyje ir atsargiai sluoksniuojami su druska dideliame dubenyje. Smulkinti ūglių ir lapų nereikia, susipjaustysime prieš valgydami. Kai augalai suglemba, atsargiai išminkome, kad tolygiai pasiskirstytų druska, paslegiame ir paliekame kambario temperatūroje per naktį. Kitą dieną išspaudžiame iš žalėsių visą skystimą, spaudžiame negailėdami, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Laukines daržoves sluoksniuojame stiklainyje, galima net apiberti papildoma druska kiekvieną sluoksnį. Prieš valgydami mirkome šaltame vandenyje apie 12 valandų.
Svieste patroškinti pavasariniai žalumynai
Kelios saujos sūdytų žalumynų
pora česnako skiltelių
imbiero griežinėlis
sviesto
čili pipirų dribsniai
Žalumynus per naktį pamirkome šaltame vandenyje. Nukošiame, nuskalaujame ir jei reikia kiek pasmulkiname. Įkaitiname storadugnėje keptuvėje sviestą, sudedame smulkintą česnaką ir imbierą. Kai prieskoniai apskrus ir taps kvapnūs, sudedame žalumynus apibarstome baltais pipirais ar čili dribsniais ir trumpai kepame vartydami, kad žalumynai gerai išsmaišytų su sviestu ir prieskoniais. Patiekiame prie mėsos, virtų bulvių, ryžių, su skrudintos duonos riekelėmis, galima net gaminti burgerius su šiais žalumynais.
Leave a Reply