Menu

  • Dienoraštis
  • Knygos
  • Raugykla Nr.5
  • Iš ūkio
  • Iš miško

Copyright Samanotas 2019

logo

Raugykla Nr.5. Sūdyti laukiniai pavasario žalumynai

March 29, 2022 0 comments Article Uncategorized

½ kg laukinių ankstyvo pavasario žalumynų

100 gr druskos

30 gr papildomos druskos

Ankstyvo pavasario žalumynai yra tikra vitaminų bomba ir tiesiog būtina išsaugoti bent dalį jų tam metui, kai prireikia pastiprinti sveikatą. Sūdymas tam tinka geriausiai. Rauginant laukinius augalus kartais į rauginį įsimeta bekenksminga, bet nepageidaujama mikroflora, kuri suteikia… kaip čia pasakius… nemalonų kvapą ir skonį. Įtariu, kad čia bus mielės brettanomyces cerevisiae darbas. Pavasarį renkami jauni dilgėlių ūgliai – su 3 pakopomis lapelių, garšvų lapai su visu sultingu lapkočiu, kiaulpienės pjaunamos nuo šaknų su visais lapais ir pumpurais. Tinka ir daržo žalumynai sultingais kotais – garstyčios, mizuna, mibuna, jauni špinatai su nupjauta šaknimi, net salotos ar visi jauni ridikėliai su lapeliais ir šaknelėmis. Žalumynai perrenkami, nuskalaujami šaltame vandenyje ir atsargiai sluoksniuojami su druska dideliame dubenyje. Smulkinti ūglių ir lapų nereikia, susipjaustysime prieš valgydami. Kai augalai suglemba, atsargiai išminkome, kad tolygiai pasiskirstytų druska, paslegiame ir paliekame kambario temperatūroje per naktį. Kitą dieną išspaudžiame iš žalėsių visą skystimą, spaudžiame negailėdami, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Laukines daržoves sluoksniuojame stiklainyje, galima net apiberti papildoma druska kiekvieną sluoksnį. Prieš valgydami mirkome šaltame vandenyje apie 12 valandų.

Svieste patroškinti pavasariniai žalumynai

Kelios saujos sūdytų žalumynų

pora česnako skiltelių

imbiero griežinėlis

sviesto

čili pipirų dribsniai

Žalumynus per naktį pamirkome šaltame vandenyje. Nukošiame, nuskalaujame ir jei reikia kiek pasmulkiname. Įkaitiname storadugnėje keptuvėje sviestą, sudedame smulkintą česnaką ir imbierą. Kai prieskoniai apskrus ir taps kvapnūs, sudedame žalumynus apibarstome baltais pipirais ar čili dribsniais ir trumpai kepame vartydami, kad žalumynai gerai išsmaišytų su sviestu ir prieskoniais. Patiekiame prie mėsos, virtų bulvių, ryžių, su skrudintos duonos riekelėmis, galima net gaminti burgerius su šiais žalumynais.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Print

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Kelmučiai, kirtimai ir naujovės…
  • Progresas ar regresas?
  • Sezono pabaigos rauginių statinė
  • Priklausomybės…
  • Viskas tik į gerą…

Categories

  • Kokteiliai
  • Raugai
  • Sūriai
  • Uncategorized
  • Virtuvė

Krepšelis

Naujienlaiškio prenumerata

Krepšelis

Informacija pirkėjui

  • Mano paskyra
  • Užsakymai ir pristatymas
  • Susisiekime

Parduotuvė

  • Iš miško
  • Iš ūkio
  • Knygos
  • Raugykla Nr.5

Naujienlaiškio prenumerata

Copyright Samanotas 2019