Copyright Samanotas 2019
1 stiklinės nesunokusių sėklų (gali būti vien kmynai, galima maišyti ir su kitomis valgomomis žaliomis sėklomis, pvz. barščių, morkų, rūgštynių, balandų, garstyčių, kalendrų, perilių)
½ stiklinės druskos
šaukštelio cukraus
Serbentų, vyšnių ar krienų lapų
Sūdytos sėklos yra neįprastas bet puikus priedas gaminant sriubas, troškinius, salotas. Jas į patiekalus dedame vietoje dalies druskos. Sūdytos sėklos išlaiko savo skonį, kvapą ir traškumą.
Sėklas nurenkame nuo kotelių, sudedame į dubenį su cukrumi ir druska ir atsargiai patriname tarp delnų, kad viskas gerai išsimaišytų, galima net pagniaužyti ar pamasažuoti, kol iš sėklų pradės skirtis skystis. Sėklų ir druskos mišinį sudedame į mažą stiklainėlį, atsargiai, bet stipriai paspausdami, kad neliktų oro tarpelių ir uždengiame serbentų, vyšnių ir krienų lapais. Palaikome bent 3 dienas kambario temperatūroje, o tada nešame į vėsią vietą. Toks pagardas gali laikytis porą metų.
Virtų bulvų mišrainė su raugintais agurkais ir sūdytomis sėklomis
Keletas su lupenomis virtų bulvių
Virta morka arba pastarnokas
1 – 2 rauginti agurkai
Pora šaukštų aliejaus
1 a.š. sūdytų sėklų
Bulves ir morkas nulupame ir kartu su agurku supjaustome kubeliais, įdedame sūdytas sėklas, aliejų ir viską sumašome. Prieš valgant palaikome kelias valandas šaldytuve, kad susistovėtų skonis.
Leave a Reply