Copyright Samanotas 2019
Kažkas kažkada man pasakojo, kad armėnai savo atsargų podėliuke laiko nemažas rauginimo statines ir į jas deda visas daržoves, kurias tik surenka. Ten keliauja viskas – pomidorai, paprikos, agurkai, moliūgai, čiliai, obuoliai, pupelės ir visa kita. Kai kažko prireikia gaminant – pasikuičia ir išsitraukia, kai atsiranda vietos, ten sumeta naują porciją daržovių. Tokia”amžina” raugintų daržovių statinė. Mane sužavėjo ši idėja, bet vasarą niekaip neišbandžiau, nes norėjosi turėti atskirų skonių daržoves, o ir orai vasarą per karšti. Juk tokios statinės nepanešiosi pirmyn – atgal į rūsį kopėčiomis… Tačiau atėjus rudeniui, atskirai raugti jau atsibodo, atvėsus naktims oras tapo tobulas rauginimui. Tuomet susiradau didelį 50 l talpos plastikinį kubilą ir į jį sumečiau visus rudeninius likučius – nespėjusius sunokti pomidorus, paprikas, peraugusius agurkus, nespėjusius užaugti moliūgus ir arbūzus, vis dar žalias šparagines pupeles, paskutinius atsėtus ridikėlius, daikono ridikus, nedidelius burokėlius bei runkelius, morkas, neužaugėlius kopūstus, petražolių šaknis, įdėjau gerą glėbį žalumynų (petražolių, kalendrų, krapų) ir viską užpyliau gan stipriu sūrymu (35 ar net daugiau proc.). daržovių paviršių uždengiau ąžuolų ir krienų lapais. Statinę palikau lauke, pastogėje, kur ji ir žiemojo. Kai prireikdavo daržovių, tiesiog nueidavau ir išžvejodavau ko užsimanydavau. Sūrymas taip greitai neužšala, kaip vanduo, todėl daržovių neteko “iškapoti” iš ledo. Gal tik nereikėjo palikti lauke per šalčius, nes pavasariop daržovės atitirpo ir prarado skonį. Bet iki šalčių kuo puikiausiai laikėsi ir buvo labai skanios. Tokią statinę gal geriau laikyti įstiklintame balkone ar nešildomame prieangyje, kur daržovės neperšąla kiaurai, tik apledija ir vėl atitirpsta, nes taip laikytas valgėme ištisus metus.
Statinei užraugti reikės:
Įvairių daržovių ir prieskoninių žalumynų likusiu po derliaus nuėmimo
Stipraus sūrymo (35 – 40 gr druskos į l vandens)
Krienų, ąžuolo lapų ir šakų
Receptas iš atnaujintos “Natūralaus rauginimo” knygos, kuri jau tuoj tuoj pasirodys.
Leave a Reply