Copyright Samanotas 2019
Kažkada visame pasaulyje sūdytos arba raugintos (na gerai, fermentuotos) citrinos buvo pats madingiausias superproduktas. Ir atrodo gražiai – ryškiai geltonos citrinos skaidriame sūryme… Tuo tarpu žinoma, kad svarainiai yra Šiaurės citrinos. Ir jų čia užauga tikrai nemažai. Mes įpratę svarainius užpilti cukrumi ir gauname svarainių sirupą, beje taip pat fermentuotą arba užpilame degtine ir gauname svaraininę. Tačiau svarainius galime užpilti ne cukrumi, o druska ir kai išsisūdys naudoti kaip sūdytas citrinas, o nuo sūdymo likusį skystį sunaudoti kaip salotų užpilą, parūgštinimą sriuboms, troškiniams ar padažams. Na, vienu žodžiu, naudoti lygiai taip, kaip citrinas ar jų sultis, bet jau iš karto su druska.
1 kg svarainių
150 g druskos
Svarainius sūdymui perpjauname pusiau, išimame visus kauliukus, išvalome. Galima subadyti ar įpjauti kelis kartus aštriu peiliu. Dedame į švarų stiklainį ir sluoksniuojame su druska. Paskutinis sluoksnis turi būti druskos. Sūdinį gerai paslegiame kitu mažesniu stiklainiu ir paliekame 1 – 2 savaitėm kambario temperatūroje. Kartas nuo karto sūdinį gerai pakratome, kad druska nenusėstų stiklainio apačioje. Išsisūdžiusius svarainius su visu sūrymu laikome vėsioje vietoje. Juos galima dėti į troškinius, sriubas, plonai supjausčius gardinti ir rūgštinti salotas. Beje, nepamirškite, kad svarainiai turi labai daug pektino, ir įdėti į sriubą ar troškinį, suvirs ir sutirštins skystį. O svarainių sūrymas bus pats geriausias ir be galo kvapnus salotų užpilas vietoje cirinų ar acto.
Leave a Reply