Copyright Samanotas 2019
Pomidoras yra vaisius, todėl raugiant pomidorus kartais iškyla sunkumų. Rauginimui jie labai tinkami, bet reikia žinoti kelias taisykles. Gerai sunokusių pomidorų raugti nereikėtų. Juose daug cukraus ir mielėms tai patinka. Jei raugsite sunokusius pomidorus kietomis odelėmis, gal ir pavyks išvengti daug burbuliukų, baltos kahm’o mielių plėvelės, bet jei pomidorai bus supjaustyti, sumalti padažui ar pažeista odele, tai yra beveik neišvengiama. Kartais baltos plėvelės skonio nesugadina, bet dažniausiai žmonės nemėgsta to keistoko skonio ir kvapo, kurį suteikia mielė, ir tai puiki terpė atsirasti pelėsiams. O kartais galima vietoje pomidorų padažo netikėtai užraugti brogą…
Tačiau žali pomidorai rauginimui tinka kuo puikiausiai. Odelė juos apsaugo nuo suminkštėjimo, jie labai tinka visokioms sriuboms ir troškiniams virti, ar tiesiog kaip užkandis prie sunkesnių patiekalų ar to, ką varome iš brogos. Bet ir čia yra savo taisyklės, kurių pagrindinė – nesitikėkite, kad valgysite raugintus pomidorus po poros savaičių. Jie rūgsta ilgai, geriausiai rauginį įrauginti kambario temperatūroje 1-7 dienas, ir tada nešti į rūsį ar šaldytuvą ilgesniam brandinimui, kuris gali trukti nuo 2 mėnesių iki pusės metų. Realiai užraugti pomidorai bus patys skaniausi po pusmečio, ir jei tik turite kur laikyti, juos valgyti galėsite bent porą metų. Mano rūsyje iki šiol puikiausiai laikosi prieš 2 metus užraugti pomidorai. Kita taisyklė – pomidorai mėgsta prieskonius. Aišku, galite raugti ir dėdami tik česnako ir krapų žiedkočių, kaip agurkus, bet skonis bus tikrai puikus, jei įdėsite šiek tiek egzotikos – žvaigždanyžį, pankolių sėklų, gvazdikėlių, cinamono lazdelę, imbiero šaknies gabaliuką ar kitų stiprų skonį turinčių prieskonių. Ilgai rauginant šie skoniai sušvelnėja, susimaišo ir gauname labai prabangų, kvapnų žalią pomidorą.
Reikės
1 kg žalių pomidorų (tinka bet kokio “žalumo”, net ir neužaugę iki galo)
kelių česnakų skiltelių
sūrymo (30 gr druskos 1 l vandens)
poros žvaigždanyžių, raudonų, žalių, kvapiųjų, sičiuanio pipirų, 5 gvazdikėlių, 1 lazdelės cinamono, čili pipirų, garstyčių sėklų
rauginimo lapų rinkinio (serbentų, vyšnių, ąžuolų, vynuogių lapų)
Žalius sveikus pomidorus dedame į rauginimo indą, sluoksniuodami su česnako skiltelėmis ir prieskoniais. Baigę užpilame sūrymu, sudedame lapus, paslegiame ir paliekame bent savaitei kambario temperatūroje, kad įrūgtų. Po savaitės išnešame į rūsį ar šaldytuvą ir laikome nuo 2 mėnesių iki pusės metų, o tada jau galime ragauti.
Ačiū, kad dalinatės! Sakykit, ar čia tiktų tiesiog švarus stiklainis? Reikia uždėti dangtelį ar tiesiog kažkuo pridengti?..
Tiktų, laisvai. Kol rūgsta svarbu, kad būtų paslėgta, kad niekas neiškiltų į paviršių. O vėliau galima ir uždengti dangteliu.
Sveiki, galima į plastmasinį slovikiuką ar tik stiklas?
Jei nejaučiat plastiko baimės, galima ir į plastikinį.
Pomidorai paslėgti- plaukioja tik keli pasprukę pipirai! Laukiam.