Menu

  • Dienoraštis
  • Parduotuvė

Copyright Samanotas 2019

logo

Rauginti pomidorai

October 14, 2024 5 comments Article Uncategorized

Pomidoras yra vaisius, todėl raugiant pomidorus kartais iškyla sunkumų. Rauginimui jie labai tinkami, bet reikia žinoti kelias taisykles. Gerai sunokusių pomidorų raugti nereikėtų. Juose daug cukraus ir mielėms tai patinka. Jei raugsite sunokusius pomidorus kietomis odelėmis, gal ir pavyks išvengti daug burbuliukų, baltos kahm’o mielių plėvelės, bet jei pomidorai bus supjaustyti, sumalti padažui ar pažeista odele, tai yra beveik neišvengiama. Kartais baltos plėvelės skonio nesugadina, bet dažniausiai žmonės nemėgsta to keistoko skonio ir kvapo, kurį suteikia mielė, ir tai puiki terpė atsirasti pelėsiams. O kartais galima vietoje pomidorų padažo netikėtai užraugti brogą…

Tačiau žali pomidorai rauginimui tinka kuo puikiausiai. Odelė juos apsaugo nuo suminkštėjimo, jie labai tinka visokioms sriuboms ir troškiniams virti, ar tiesiog kaip užkandis prie sunkesnių patiekalų ar to, ką varome iš brogos. Bet ir čia yra savo taisyklės, kurių pagrindinė – nesitikėkite, kad valgysite raugintus pomidorus po poros savaičių. Jie rūgsta ilgai, geriausiai rauginį įrauginti kambario temperatūroje 1-7 dienas, ir tada nešti į rūsį ar šaldytuvą ilgesniam brandinimui, kuris gali trukti nuo 2 mėnesių iki pusės metų. Realiai užraugti pomidorai bus patys skaniausi po pusmečio, ir jei tik turite kur laikyti, juos valgyti galėsite bent porą metų. Mano rūsyje iki šiol puikiausiai laikosi prieš 2 metus užraugti pomidorai. Kita taisyklė – pomidorai mėgsta prieskonius. Aišku, galite raugti ir dėdami tik česnako ir krapų žiedkočių, kaip agurkus, bet skonis bus tikrai puikus, jei įdėsite šiek tiek egzotikos – žvaigždanyžį, pankolių sėklų, gvazdikėlių, cinamono lazdelę, imbiero šaknies gabaliuką ar kitų stiprų skonį turinčių prieskonių. Ilgai rauginant šie skoniai sušvelnėja, susimaišo ir gauname labai prabangų, kvapnų žalią pomidorą.

Reikės

1 kg žalių pomidorų (tinka bet kokio “žalumo”, net ir neužaugę iki galo)

kelių česnakų skiltelių

sūrymo (30 gr druskos 1 l vandens)

poros žvaigždanyžių, raudonų, žalių, kvapiųjų, sičiuanio pipirų, 5 gvazdikėlių, 1 lazdelės cinamono, čili pipirų, garstyčių sėklų

rauginimo lapų rinkinio (serbentų, vyšnių, ąžuolų, vynuogių lapų)

Žalius sveikus pomidorus dedame į rauginimo indą, sluoksniuodami su česnako skiltelėmis ir prieskoniais. Baigę užpilame sūrymu, sudedame lapus, paslegiame ir paliekame bent savaitei kambario temperatūroje, kad įrūgtų. Po savaitės išnešame į rūsį ar šaldytuvą ir laikome nuo 2 mėnesių iki pusės metų, o tada jau galime ragauti.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Print

5 comments

  • Jurgita October 14, 2024 at 12:17 - Reply

    Ačiū, kad dalinatės! Sakykit, ar čia tiktų tiesiog švarus stiklainis? Reikia uždėti dangtelį ar tiesiog kažkuo pridengti?..

    • Ieva Šidlaitė October 14, 2024 at 13:20 - Reply

      Tiktų, laisvai. Kol rūgsta svarbu, kad būtų paslėgta, kad niekas neiškiltų į paviršių. O vėliau galima ir uždengti dangteliu.

  • aleksandras October 17, 2024 at 12:18 - Reply

    Sveiki, galima į plastmasinį slovikiuką ar tik stiklas?

    • Ieva Šidlaitė October 18, 2024 at 04:27 - Reply

      Jei nejaučiat plastiko baimės, galima ir į plastikinį.

  • Jurgita October 19, 2024 at 12:49 - Reply

    Pomidorai paslėgti- plaukioja tik keli pasprukę pipirai! Laukiam.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Kūryba ir ūkis…
  • Mikrosezonai…
  • Vakar ir šiandien…
  • Pilnatis…
  • Kumpis

Categories

  • Degustacijos
  • Kokteiliai
  • Raugai
  • Sūriai
  • Uncategorized
  • Virtuvė

Krepšelis

Naujienlaiškio prenumerata

Krepšelis

Informacija pirkėjui

  • Mano paskyra
  • Užsakymai ir pristatymas
  • Susisiekime

Parduotuvė

  • Kita
  • Parduotuvė

Naujienlaiškio prenumerata

Copyright Samanotas 2019