Copyright Samanotas 2019
Mėgstu ropes. Jų traškumas, saldumas ir aštrumas sukelia priklausomybę, todėl bepjaustant bent ketvirtis ropučių išgaruoja neaišku kur… O marinuotas ropes mūsų namuose mėgsta beveik visi. Jos tinka prie mėsos, žuvies, dėti ant sumuštinių, prie… visokių gėrimų. Mažų dubenėlių vakarienė be ropių irgi neapsieina. Vienu žodžiu ropė yra daržovė be kurios aš neįsivaizduoju savo gyvenimo rudenį… Dar mane žavi tas jų ypatingas baltumas, kai stiklainėlis su ropėmis atrodo net šviečia.
0,5 kg ropių, geriausiai baltų
1-1-3 marinato (1 dalis 6 proc. acto, 1 dalis cukraus, 3 dalys vandens)
kelių juodųjų pipirų, lauro lapelio, kelių gvazdikėlių
1 v.š. druskos
Ropes nulupame, supjaustome plonais plonais griežinėliais, geriausia su mandolina. Sudedame į dubenį ir suberiame druską, viską gerai išmaišome rankomis, kad visi griežinėliai pasisūdytų ir paliekame 1-2 valandom. Išverdame marinatą iš acto, vandens ir cukraus, prieskonių virdami nededame, kad marinatas nepagelstų ir nenudažytų ropių. Leidžiame marinatui atvėsti. Tada grįžtame prie ropių, nupilame išsiskyrusį sūrymą, paragaujame, jei labai sūrios, tai galima nuskalauti po šaltu vandeniu. Sudedame į stiklainį pipirus, lauro lapą, gvazdikus, sudedame ropes ir užpilame marinatu taip, kad viskas būtų apsemta. Stiklainį nešame į šaldytuvą ir paliekame bent porai valandų ar dar geriau per naktį. Kitą dieną galima valgyti. Šaldytuve marinuotos ropės gali stovėti iki 2 savaičių.
Leave a Reply