Menu

  • Dienoraštis
  • Parduotuvė

Copyright Samanotas 2019

logo

Žirninis paplotis su keptu varškės sūriu

January 15, 2025 0 comments Article Uncategorized

Labai mėgstu visas ankštines daržoves. Visas – žirnelius, žirnius ir pilkus latviškus žirnius, šparagines pupeles, paprastas pupeles, arkliapupes. Pupelių sriubą, pupelių troškinį ir aštrias keptas vijoklines pupeles, pupelių užtepą ir net humusą, bet tik naminį. Jau seniai knygoje „Pasninko valgiai“ buvau radusi žirninio papločio receptą, itališkų valgių knygoje radau kitą paplotį, avinžirnių miltų, bet niekaip neprisiruošiau pabandyti. Italijoje ir Prancūzijoje šie papločiai yra įprastas street food, juos vietoje, gatvėje kepa, apšlaksto alyvų aliejumi, supjausto nedideliais gabaliukais ir valgo. Neseniai man padovanojo žirnių miltų pakelį, betvarkydama miltų skrynią jį radau ir pagaliau susiruošiau iškepti.

Senovinis lietuviškas receptas, aišku toks šiaip sau šeimininkei, nekepusiai iš žirnių miltų. Jame rašome, kad reikia stiklinės miltų ir vandens. Kiek to vandens reikia žirniams, velnias žino… Todėl teko vadovautis tikslesniais itališkais ir prancūziškais receptais, nors jie skirti avinžirnių miltams. Bet žirnis yra žirnis, net jei jis pupelė, vis tiek maždaug vienodai vandens sugeria. Paplotis išėjo nuostabus, su vyru visą pusę suvalgėme. Nors jei prie papločio nebūtų kepto su svogūnais varškės sūrio, tai turbūt nebūtų tiek tilpę… Varškės sūris kaip tik buvo pradėjęs auginti kailiuką šaldytuve… Dėl viso pikto įdedu abu receptus.

Žirninis paplotis:

1 stiklinės žirninių miltų (geriausiai būtų smulkių, bet aš turėjau vidutinius, suveikė ir tie)

1 stiklinės vandens

1-2 šaukštų aliejaus

druskos

Miltus išplakame su vandeniu ir druska ir paliekame bent pusvalandžiui ar net ilgiau, kad išbrinktų. Įkaitiname orkaitę iki 230 laipsnių ir dedame į ją gerai aliejuotą špižinę keptuvę ar kepimo formą, kad įkaistų. Į papločio masę įplakame kelis šaukštus aliejaus, gerai išmaišome ir plonu sluoksniu supilame į įkaitintą keptuvę. Kepame apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Ištraukiame iš orkaitės, išimame iš keptuvės ant lentelės ir supjaustome gabaliukais.

Keptas varškės sūris su svogūnais ir čili dribsniais

gabalo varškės sūrio

susmulkinto svogūno

sviesto

šaukšto duonos trupinių

čili dribsnių

Molinėje kepimo formoje išlydome sviestą, apibarstome dugną duonos trupiniais ir dedame riekelėmis supjaustytą varškės sūrį, geriausiai pusiau saldų, bet tiks bet koks, tik kai kurie taip gerai neišsilydys. Sūrį apibarstome pjaustytais svogūnais, druska, čili dribsniais, uždedame ant viršaus kelis sviesto gabaliukus ir dedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 15 minučių arba kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Print

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Mikrosezonai…
  • Vakar ir šiandien…
  • Pilnatis…
  • Kumpis
  • Trumpi…

Categories

  • Degustacijos
  • Kokteiliai
  • Raugai
  • Sūriai
  • Uncategorized
  • Virtuvė

Krepšelis

Naujienlaiškio prenumerata

Krepšelis

Informacija pirkėjui

  • Mano paskyra
  • Užsakymai ir pristatymas
  • Susisiekime

Parduotuvė

  • Kita
  • Parduotuvė

Naujienlaiškio prenumerata

Copyright Samanotas 2019