Copyright Samanotas 2019
Rauginimas niekada nesibaigia, vyksta ištisus metus. Tik baigus raugti kopūstus, atšventus šventes ir atsigavus po jų, atsiranda laiko ir noro vėl ką nors daryti. Be to, dabar mūsų podėliai pilni daržovių, kurias reikia pradėti „gelbėti“ – dideli, vis dar sultingi moliūgai tuoj pradės pūti, česnakai džiūsta, o visos šakninės daržovės pradeda raukšlėtis. Sausis pats geriausias metas daržovių „gelbėjimui“, jis šviežias, kupinas pažadų pradėti sveikai maitintis, ir pilnas virusų, nuo kurių gintis padeda raugintos daržovės. Aš šiomis dienomis išgelbėjau pašarinius baltus burokus, kartais vadinamus ir runkeliais. Cukrinių runkelių taip negelbėčiau, nebent reikėtų runkelių alaus ar brogos.
Šis rauginys mūsų namuose skirtas tik senoviniams baltiems barščiams virti. Apie juos man papasakojo mama, kuri vaikystėje labai mėgo šią bobutės kaime virtą sriubą. Dabar ir man skanu, ir vaikai valgo, o tai jau visai neblogas įvertinimas.
Reikės:
1 kg pašarinių runkelių
25 gr druskos,
pipirų, lauro lapelio
Runkelius nuplauname, nulupame, sutarkuojame burokine tarka ir gerai sumaišome su druska, įdedame pipirus ir lauro lapą ir paslegiame apversta lėkštele. Viską reikia būti pasiruošus iš anksto, nes runkeliai labai greitai ruduoja. Pasūdytus runkelius sudedame į stiklainį, gerai suspaudžiame, kad sultys apsemtų rauginį ir paliekame kambario temperatūroje 3-5 dienom. Tik nepamirškite palikti laisvos vietos ir patikrinti stiklainių – runkeliuose daug cukraus, vyksta aktyvus rūgimas ir daržovės mėgsta „išlipti“ iš stiklainio. Dėl viso pikto galite stiklainį dėti ant lėkštelės. Karts nuo karto runkelius suspauskite, kad neliktų oro burbuliukų.
Balti barščiai (4-6 porcijos)
Iš raugintų runkelių galima išsivirti labai skanią senovinę sriubą – baltus barščius. Ji tikrai patiks visiems kopūstienių, agurkienių ir kitų rūgščių sriubų mėgėjams.
nedidelio gabaliuko rūkytos šoninės
1 svogūno
kelių česnako skiltelių
1-2 stiklinių raugintų runkelių
1 l sultinio arba vandens
Raugintus runkelius sudedame į puodą ir užpilame šaltu vandeniu. Jei labai rūgštūs prieš tai galime nuplauti. Šoninę supjaustome kubeliais ir pakepiname su smulkintu svogūnu ir česnaku. Viską sudedame į puodą su runkeliais ir verdame kol daržovės suminkštėja. Patiekiame su virtomis bulvėmis ar juoda duona, galima įsidėti grietinės.
Leave a Reply