Menu

  • Dienoraštis
  • Parduotuvė

Copyright Samanotas 2019

logo

Džiovintų vaisių ir uogų sriuba su kleckais

January 30, 2025 0 comments Article Uncategorized


Šią sriubą ypatingai skaniai verda mano anyta. Ją valgome kiekvienas Kūčias ar Kalėdas, kai apsilankome jų bute. Pastebėjau, kad saldžias sriubas dažniau mėgsta ne vaikai, o jų mamos, gal dar gyvi vaikystės prisiminimai. Dabartinė batono karta jau sunkiai supranta tą tąsų krakmolo malonumą, papildytą slidžiais kleckais ir džiovintų slyvų aromatu. Nors mano abu vyresnieji sūnūs mielai ją valgo, o štai Marcelei jau neįkiši… Sriubą verdu tik iš savo sudžiovintų vaisių: obuolių, kriaušių, slyvų, šermukšnių, svarainių.

Saujos džiovintų slyvų

saujos džiovintų svarainių

saujos džiovintų vyšnių

saujos įvairių džiovintų uogų

saujos džiovintų obuolių ar kriaušių

cinamono lazdelės, kelių gvazdikėlių, kvapiojo pipiro

2 kupinų šaukštų bulvių krakmolo

1/2 stiklinės kvietinių miltų

šiek tiek šalto vandens

cukraus

Džiovintus vaisius užmerkiame švariame šaltame vandenyje ir palaikome apie valandą. Nuskalaujame, sudedame į puodą kartu su prieskoniais, užpilame dvigubai daugiau vandens nei yra vaisių ir užverdame. Sumažiname ugnį ir paverdame kokių 15 – 20 minučių, kol vaisiai suminkštėja, bet neištyžta. Pdarome „klckus“ – miltus supilame į dubenėlį, įpilame šaukštą vandens ir lengvai pamaišome pirštais, susiformavusius tešlos gabaliukus išimame ant lentelės, į likusius miltus vėl pilame šaukštą vandens, ir vėl lengvai pamaišome. Minkyti nereikia, kleckai bus kieti, užtenka tiesiog lengvai „pamakaluoti“ pirštais. Jei nepatinka šis metodas, tada į miltus pilkite kiek daugiau vandens, išmaišykite lietinius blynus primenančią tešlą ir ją leiskite į verdančią sriubą per burokinę tarką. Bet man labiau patinka anytos metodas, tada kleckai būna įvairių formų, dydžių ir kietumo. Kleckus suleidžiame į iš lėto burbuliuojančią sriubą, paragaujame, jei reikia įdedame šiek tiek cukraus. Kiekio nerašau, nes kai kam saldumo užtenka vien iš vaisių, o kiti gal norės saldesnės sriubos, būkite savarankiški. Kol kleckai apvirs, išmaišome krakmolą stiklinėje šalto vandens ir iš lėto, visą laiką maišydami, supilame į verdančią sriubą, nenustojame maišyti ir kaitiname ant mažos ugnies, kol sriuba sutirštės. Valgome karštą su mieline pynute arba šaltą, sutirštėjusią kaip žele. Aš labai mėgstu tokią šaltą saldžią sriubą valgyti pusryčiams.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Print

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Mikrosezonai…
  • Vakar ir šiandien…
  • Pilnatis…
  • Kumpis
  • Trumpi…

Categories

  • Degustacijos
  • Kokteiliai
  • Raugai
  • Sūriai
  • Uncategorized
  • Virtuvė

Krepšelis

Naujienlaiškio prenumerata

Krepšelis

Informacija pirkėjui

  • Mano paskyra
  • Užsakymai ir pristatymas
  • Susisiekime

Parduotuvė

  • Kita
  • Parduotuvė

Naujienlaiškio prenumerata

Copyright Samanotas 2019