Copyright Samanotas 2019
Šią sriubą ypatingai skaniai verda mano anyta. Ją valgome kiekvienas Kūčias ar Kalėdas, kai apsilankome jų bute. Pastebėjau, kad saldžias sriubas dažniau mėgsta ne vaikai, o jų mamos, gal dar gyvi vaikystės prisiminimai. Dabartinė batono karta jau sunkiai supranta tą tąsų krakmolo malonumą, papildytą slidžiais kleckais ir džiovintų slyvų aromatu. Nors mano abu vyresnieji sūnūs mielai ją valgo, o štai Marcelei jau neįkiši… Sriubą verdu tik iš savo sudžiovintų vaisių: obuolių, kriaušių, slyvų, šermukšnių, svarainių.
Saujos džiovintų slyvų
saujos džiovintų svarainių
saujos džiovintų vyšnių
saujos įvairių džiovintų uogų
saujos džiovintų obuolių ar kriaušių
cinamono lazdelės, kelių gvazdikėlių, kvapiojo pipiro
2 kupinų šaukštų bulvių krakmolo
1/2 stiklinės kvietinių miltų
šiek tiek šalto vandens
cukraus
Džiovintus vaisius užmerkiame švariame šaltame vandenyje ir palaikome apie valandą. Nuskalaujame, sudedame į puodą kartu su prieskoniais, užpilame dvigubai daugiau vandens nei yra vaisių ir užverdame. Sumažiname ugnį ir paverdame kokių 15 – 20 minučių, kol vaisiai suminkštėja, bet neištyžta. Pdarome „klckus“ – miltus supilame į dubenėlį, įpilame šaukštą vandens ir lengvai pamaišome pirštais, susiformavusius tešlos gabaliukus išimame ant lentelės, į likusius miltus vėl pilame šaukštą vandens, ir vėl lengvai pamaišome. Minkyti nereikia, kleckai bus kieti, užtenka tiesiog lengvai „pamakaluoti“ pirštais. Jei nepatinka šis metodas, tada į miltus pilkite kiek daugiau vandens, išmaišykite lietinius blynus primenančią tešlą ir ją leiskite į verdančią sriubą per burokinę tarką. Bet man labiau patinka anytos metodas, tada kleckai būna įvairių formų, dydžių ir kietumo. Kleckus suleidžiame į iš lėto burbuliuojančią sriubą, paragaujame, jei reikia įdedame šiek tiek cukraus. Kiekio nerašau, nes kai kam saldumo užtenka vien iš vaisių, o kiti gal norės saldesnės sriubos, būkite savarankiški. Kol kleckai apvirs, išmaišome krakmolą stiklinėje šalto vandens ir iš lėto, visą laiką maišydami, supilame į verdančią sriubą, nenustojame maišyti ir kaitiname ant mažos ugnies, kol sriuba sutirštės. Valgome karštą su mieline pynute arba šaltą, sutirštėjusią kaip žele. Aš labai mėgstu tokią šaltą saldžią sriubą valgyti pusryčiams.
Leave a Reply