Raugykla Nr.5. Sūdyti džiovinti apynių, paparčių ar šakių ūgliai

½ kg įvairų pavasarinių ūglių (apynių, paparčių, šakių, gauromečių, kiečių ar kt.) 100 gr druskos Sūdyti ir vėliau išdžiovinti produktai tampa beveik amžini. Juos labai patogu laikyti, nereikia jokių specialių talpų ir patalpų, užtenka maišelių, dėžučių ar stiklainių paprastoje virtuvinėje spintelėje. Aišku, tuos produktus galima iš karto džiovinti nesūdžius, tačiau druska padeda atsikratyti vandens pertekliaus Read More

Raugykla Nr.5. Sūdyti žiedai

1 stiklinės ką tik pražydusių žiedų Smulkios jūros druskos (nejoduotos) Yra tokių augalų ar jų dalių, kurių neišeina rauginti dėl trapumo bei labai greitai prarandamos spalvos. Ypač greitai savo grožį praranda žiedai. Žiedus įprasta konservuoti cukruje, tačiau tai galima padaryti ir sūdant. Sūdyti žiedai labai tinka ne tik salotoms, ryžiams ar kitoms kruopoms pagardinti, bet Read More

Raugykla Nr.5. Pavasarinis ridikėlių, bok čoi kopūstų ir lapinių garstyčių rauginys

400 gr šviežių ridikėlių su visais lapeliais 400 gr bok čoi kopūstų 200 gr lapinių garstyčių (arba mizunos, mibunos, grąžgarsčių, rapsų, kiaulpienių arba špinatų) 25 gr nejoduotos druskos kelios česnako skiltelės a.š. čili dribsnių, nemaltų baltųjų pipirų grūdelių, saujelė juodų garstyčių sėklų. Visi pavasariniai žalumynai yra sultingi ir traškūs, ypač koteliai. Ir labai tinka rauginimui. Read More

Raugykla Nr.5. Džiovinimas

Džiovinimas yra pats seniausias, lengviausias, paprasčiausias ir patikimiausias atsargų ruošimo būdas. Džiovinti galima viską, džiovinimui nereikia papildomos energijos, užtenka saulės ir vėjo, sauso kampo, gaminamo maisto ar namo šildymo šilumos. Laikyti džiovintus produktus irgi labai paprasta, nereikia nei šaldytuvo, nei šildytuvo, nei specialios taros. Teisingai išdžiovintas produktas išlaiko skonį, spalvą ir daugelį maistinių medžiagų – Read More

Pavasarinė virtuvė…

Kaip ir miškas, kuris sulyg kiekvienu metų laiku keičia spalvas, taip ir kaimo virtuvė keičiasi su kiekvienu sezonu. Žiema joje gera ir tvarkinga, šilta nuo visą dieną kūrenamos krosnelės, kvepia sriuba ir kugeliu, ant grindų – tik lengvai sušluojamos skiedros nuo malkų… Kitais sezonais tvarkos nebūna. O blogiausia – pavasaris… Kai užeinu į savo virtuvę Read More

Raugykla Nr.5. Sūdyti laukiniai pavasario žalumynai

½ kg laukinių ankstyvo pavasario žalumynų 100 gr druskos 30 gr papildomos druskos Ankstyvo pavasario žalumynai yra tikra vitaminų bomba ir tiesiog būtina išsaugoti bent dalį jų tam metui, kai prireikia pastiprinti sveikatą. Sūdymas tam tinka geriausiai. Rauginant laukinius augalus kartais į rauginį įsimeta bekenksminga, bet nepageidaujama mikroflora, kuri suteikia… kaip čia pasakius… nemalonų kvapą Read More

Vėjas…

Lauke pasiutusiai pučia vėjas. Visą naktį jis ūžavo ir purtė automobilio priekaboje sustatytas liepaites… Net gervės ir maži sugrįžę paukšteliai nuščiuvę tyli ir laukia kol stichija nustos siautėti. Mano galvoje irgi ūžia vėjas. Jis skersvėjuoja per visus smegenų vingius ir varto visas mintis, kurios buvo sugulusios per žiemą. Tas mintis buvau sudėliojusi kaip tvarkingas rankraščio Read More

Raugykla Nr.5. Sūdyti medžių pumpurai

Stiklinė serbentų, beržų, klevų, liepų, obelų, vyšnių, slyvų pumpurų ir žiedpumpurių druskos Visas ankstyvo pavasario grožis ir jėga yra brinkstančiuose pumpuruose. Kai vaikštai miške ar sode ir matai ant medžių tuos mažyčius lašelio pavidalo spuogelius ant šakų, sunku įsivaizduoti, jog juose telpa visas ateinančios vasaros vešlumas, derlumas, pavėsis ir šlamesys, rudens spalvos, žiedai, vaisiai ir Read More

Lėtai, lėtai, dar lėčiau, ir…

Prieškalėdinė savaitė… Lauke naktimis plieskia mėnesiena, po kojomis gurgžda sniegas. Visą dieną virtuvės krosnelė ėda malkas ir spinduliuoja šilumą bei palankumą maitinančiai ją šeimai. Išėjusi vidurnaktyje į lauką apsidairau – mėnesienos nušviesta miškų apsupta kalvelė palei raistą, ant kalvelės mažas namelis, o ten miega mano vaikai… Vakar vakare namelyje virte virė gyvybė, aidėjo riksmai, niautynės Read More

Raugykla Nr.5. Kas yra rauginimas

Rauginimas į mano gyvenima atėjo prieš gerus 10 metų. Atėjo kartu su pirmais užraugtais kopūstais, duonos raugu, jogurtu. Ir pasiliko ne virtuvės, o paties gyvenimo dalimi. Keista, bet tai teisybė. Per rauginimą pasaulį pradėjau matyti kaip mažų mažytėlaičių padarėlių valdomą visumą. Juk ir mokslininkai jau senokai sutinka, kad žmogus ne vienas organizmas, o organizmų visuma. Read More

1 2 3 4 5 13