Copyright Samanotas 2019
Ankstų pavasarį, kol dar nesužaliuoja žalumynai ir visiškai nėra žiedų, visur vyrauja stebuklinga pilkšvai gelsva peržiemojusios žolės spalva. Pavasarinė saulė visur žaidžia su šešėliais. Tada daugiausiai džiaugsmo, skonio ir spalvų gyvenimui suteikia medžiai. Juk medžių sula – tai pats pirmasis metų šviežias maistas. Pirmieji pradeda varvėti klevai, iš paskos uosialapiai klevai ir beržai. Ypač gerai tekinti uosialapius klevus – tai invazinis, agresyviai plintantis medis, kurio nereikia saugoti. Mes sulos atsargų neruošiame – tiesiog stengiamės atsigerti iki soties, kol ji šviežia ir kupina gyvybės. Tuo metu namie ant pietų stalo visada būna sustatyti ąsočiai ir stiklainiai su ryte iš lauko atnešta apledijusia klevų sula, kurią geriame patys ir vaišiname visus užsukusius į svečius. Mūsų dvimetė mažoji ją vadina „medžių sultimis“. Klevų ir beržų sula gali būti ne tik taip sau geriama – ji gali tapti pagrindu pavasariniams kokteiliams. Gaiviems, lengvai svaiginantiems savo pavasariniu medžių skoniu ir tinkantiems pasveikinti atgimstančią pavasarinę gamtą. Į tokį kokteilį galima surinkti visus žiemos ir ankstyvo pavasario paupio krūmynų skonius. Kokteilį reikės ilgiau ruošti, tačiau sulą galima užsišaldyti šaldiklyje arba nusipirkti parduotuvėse. Visų pirma reikės šakelių biterio (šakelių mišinį galite įsigyti čia , o kartu gausite ir receptą kaip iš jų pasigaminti antpilą – biterį), šakelių kombučios sirupo ir sulos. Į stiklinę ledinės sulos, ką tik atsineštos po nakties šalnų arba ištrauktos iš šaldiklio kur paviršius vos spėjo apsitraukti ledu, įpilame kelis arbatinius šaukštelius šakelių biterio ir įvarviname šiek tiek sirupo. Jei norite, galite viską gerai išmaišyti serbento šakele, bet galite palikti susisluoksniavusį kokteilį su įmerkta šakele, tik tada atskirai išmaišykite sirupą su biteriu ir atsargiai supilkite į ledinę sulą.
Leave a Reply