Menu

  • Dienoraštis
  • Knygos
  • Raugykla Nr.5
  • Iš ūkio
  • Iš miško

Copyright Samanotas 2019

logo

Raugykla Nr.5. Sūdytos žirnelių ankštys

July 11, 2022 0 comments Article Uncategorized

Mano šių metų žirniai neatlaikė pastovios drėgmės ir beveik visi supuvo net neišdygę. Vis dar bandau sėti, tikėdamasi, kad pavyks kažką užauginti… O tuo tarpu mes vis dar valgome praėjusių metų atsargas. Aštrūs sūdyti žirneliai tapo metų atradimu, jie iki šiol traškūs kaip ką tik nuskinti, aitrūs ir puikiai tinka kai norisi ko nors skaniai sūraus ir traškaus, bet ne čipsų.

1 kg žirnelių ankščių

100 gr druskos pirmam sūdymui

50 gr druskos antram sūdymui

1 v.š. aštriųjų paprikų dribsnių arba keletą šviežių čili pipirų

Šiam sūdiniui tinka jaunos, dar nesubrendusios žirnelių ankštys, su smeigtuko galvutės dydžio žirneliais, taip vadinami cukriniai žirniai. Jas surenkame iš pat ryto, kol dar neapdžiuvo nuo kaitrios saulės, nupjaustome abu galiukus, didesnes perpjauname per pusę. Žirnius pasveriame ir imame 10 procentų druskos nuo daržovių kiekio. Druską gerai išmaišome, kol žirneliai pradės “prakaituoti” ir paliekame kambario temperatūroje porai valandų. Kai ankštys taps visai minkštos, įmaišome aitriųjų paprikų dribsnių arba šviežių supjaustytų aitriųjų paprikų ir viską sudedame į sūdymo talpą – stiklainį, emaliuotą ar keraminį indą ir paslegiame. Sūdome kambario temperatūroje dar 3 dienas, tada nupilame sūrymą, įmaišome dar 5 procentus druskos ir vėl paliekame 3 paroms. Praėjus tam laikui, žirnius galite nešti į saugojimo vietą, jie ten ramiai stovės, kol suvalgysite arba sulauksite naujo derliaus. Šiuos sūdytus žirnelius galima dėti į troškinius, sriubas, tik nepamirškite porą valandų palaikyti šaltame vandenyje.

Sūdytų žirnelių užkandis

200 gr sūdytų žirnelių ankščių

1 v.š. kokybiško šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus

Šiek tiek išmirkytus, tačiau vis dar per sūrius žirnelius apdžioviname, kol nesijaus drėgmės, supjaustome plonomis juostelėmis, užpilame aliejumi ir palaikome kelias valandas, kol susistovės skonis. Tokius aliejuotus žirnelius patiekiame atskirame dubenėlyje prie gėrimų, ant užkandžių stalo, kartu su kitomis sūdytomis, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.

Mišrainė iš virtų salierų, bulvių, raugintų agurkų ir sūdytų žirnelių ankščių

1 vidutinė saliero šaknis

2-3 su lupenomis virtos bulvės

sauja sūdytų žirnių ankščių

raugintas agurkas

nedidelis svogūnas

majonezo

aliejaus kepimui

baltųjų pipirų

Salierą išvirti, nulupti, supjaustyti šiaudeliais ir apkepinti aliejuje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Atvėsinti, sudėti kubeliais supjaustytas virtas bulves, raugintus agurkus, šiaudeliais supjaustytus žirnius, įdėti žiupsnelį baltųjų pipirų, porą šaukštų majonezo ir viską gerai išmaišyti. Mišrainę geriausiai palaikyti bent kelias valandas šaldytuve, kad susistovėtų skonis. Ir jokiu būdu nesūdykite, kol nepalaikysite – žirniuose ir raugintuose agurkuose yra pakankamai druskos.

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Print

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Kelmučiai, kirtimai ir naujovės…
  • Progresas ar regresas?
  • Sezono pabaigos rauginių statinė
  • Priklausomybės…
  • Viskas tik į gerą…

Categories

  • Kokteiliai
  • Raugai
  • Sūriai
  • Uncategorized
  • Virtuvė

Krepšelis

Naujienlaiškio prenumerata

Krepšelis

Informacija pirkėjui

  • Mano paskyra
  • Užsakymai ir pristatymas
  • Susisiekime

Parduotuvė

  • Iš miško
  • Iš ūkio
  • Knygos
  • Raugykla Nr.5

Naujienlaiškio prenumerata

Copyright Samanotas 2019